Fremstilling af web-sider
 
 
Positive og negative sider ved tre udbredte redigeringsprogrammer + -
Microsoft Word (2000) Word skal under alle omstændigheder anvendes, hvis man vil bruge matematiske formler i sit dokument (det er i hvert fald det letteste).
Word er et udbredt og velkendt program for de fleste lærere.
De websider, som bliver fremstillet i Word, danner et hel system af filer, som kan være svært at overskue, og som i hvert fald er "tungt" at hente.
Den bagvedliggende html-kode bliver så kompliceret, at den er svær at læse (også for de lidt mere erfarne).
Netscape Composer Et enkelt redigeringsprogram, som man kan komme meget hurtigt i gang med. Man kan ikke umiddelbart rette i eller tilføje html-kode.
Microsoft frontpage Et meget alsidigt program med næsten endeløse muligheder og faciliteter. Programmet er vist mindre udbredt end de ovennævnte.

Word:

Før du går i gang med Word

Før du går i gang med at lave websider i Word, skal du have tre nyttige ikoner på værktøjslinien.
Det drejer sig om ikonerne for "Indsæt billede", "Indsæt hyperlink" og "Equation Editor" - dvs. henholdsvis  og .

Under punktet Funktioner vælges Tilpas…
Herved fremkommer tre faneblade, hvor det ene hedder Kommandoer. Når det er "klikket frem", vælger man først Indsæt under Kategorier og derefter "Fra fil..." med ovenfor viste billed-ikon under Kommandoer.
Klik på ikonet og træk det op på værktøjslinien (en af de grå bjælker øverst), hvor du helst vil have det til at stå. Her vil det også stå fremover, når du åbner Word.

Nøjagtig samme procedure følges med "Hyperlink..." og "Equation Editor".

Brugen af Word

Webside:
Start med at lave en mappe:  Find først Stifinder, som er en af valgmulighederne, hvis du højreklikker på Start-knappen. Find det sted, hvor du vil have mappen til at ligge, og højreklik i Stifinder. En af valgmulighederne er "Ny", hvorefter du vælger "Mappe" og giver mappen et passende navn (uden mellemrum og æ, ø eller å).
Når du skal gemme din webside, kan du vælge "Gem som webside..." under "Filer"-menupunktet.

Links:
Når du vil lave en web-side med links til andre web-sider, som du har fundet på nettet, er det smarteste, hvis du har en browser (Netscape Communicator eller Internet Explorer) åben ved siden af Word.
Hvis du vil lave et link til matematiklærerforeningens hjemmeside, finder du først den i browseren (den har netadressen www.mat.dk). Du går så tilbage i Word og skriver fx. Matematiklærerforeningen og markerer dette ord vha. musen. Nu klikker du på . I dette tilfælde behøver du så ikke gøre andet end at finde din browser frem igen og se, at den står på den rette side. Når du klikker Word igen, vil du kunne se, at den relevante net-adresse er fyldt ind på rette sted. Du trykker nu på OK-knappen.
I dette tilfælde, hvor vi kendte adressen, kunne vi også bare have skrevet den ind "i hånden" direkte, men det er nu altså meget let at komme til at skrive den slags adresser forkert!

Billeder:
Start med at flytte eller kopiere billederne over i den mappe, som du har lavet til websiden. Pas på, at billederne ikke er alt for store - så kommer det til at tage lang tid at "hente" din webside!
Herefter er det helt simpelt: Du klikker på , vælger det rigtige billede og trykker på "Indsæt". Herefter kan du klikke på billedet og ved at "trække" i hjørnet ændre på størrelsen.

Formler:
Når du vil arbejde med matematiske formler, skal du bruge Equation Editor. Det har jeg skrevet lidt om på siden om Word EE.

Netscape Composer:

Fremgangsmåden minder meget om den ovenfor skitserede. En af de små forskelle er, at knapperne bare hedder "Link" og "Image" på værktøjslinjen øverst.

Microsoft frontpage:

Jeg har endnu ikke skrevet nogen vejledning til frontpage, men den slags kan findes flere steder på nettet. Søg fx. på google.